Ingredience na kynutý koláč na plech (všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu!)
Na kynuté těsto:
270 g prosáté hladké mouky
270 g prosáté polohrubé mouky
80 g cukru moučka
½ lžičky soli
250 ml vlažného mléka
100 ml oleje
1 vejce
½ kostka čerstvého droždí
Náplň:
Jakákoli náplň – tvarohová, maková, čerstvé nebo kompotované ovoce, povidla apod.
Na posypku (drobenku):
120 g hladké mouky
80 g cukru moučka
80 g másla
Recept na kynutý koláč na plech
Příprava těsta – do vlažného mléka přidejte 2 lžičky cukru, 4 lžičky hladké mouky a rozdrobte droždí. Vše rozmíchejte metličkou. Nádobu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (zhruba 15 minut). Ve větší misce smíchejte cukr, olej a vejce. Přidejte prosátou hladkou a polohrubou mouku, sůl a vzešlý kvásek. Zpracujte těsto, poté ho posypte trochou mouky a nechte zhruba ½ hodiny odpočinout pod utěrkou. Poté těsto znovu důkladně promíchejte, posypte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1 a ½ až 2 hodiny.
Před pečením si připravte náplň koláče a posypku (drobenku) – rukama smíchejte mouku, cukr a máslo.
Pečení koláčů (z těsta upečete dva koláče):
Připravte si dva pečící papíry na dva plechy. Vykynuté těsto znovu dobře promíchejte a rozdělte je na dvě části. Každou část rozválejte na plát o velikosti plechu a přeneste na plech. Na každý koláč rozetřete nebo položte náplň a posypte jej posypkou (drobenkou). Koláče pečte v troubě na 200 °C 15 až 20 minut.