Ingredience na podmáslový pšenično-žitný chleba
300 g hladké mouky
150 g žitné mouky
150 ml vlažné vody
100 ml vlažného podmáslí
10 g sušeného droždí
½ lžičky cukru moučka
1 lžička soli
chlebové koření podle chuti (kmín, fenykl, anýz)
Recept na podmáslový pšenično-žitný chleba
Všechny suroviny dobře promíchejte (nejlépe rukama), těsto posypte trochou hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba ½ hodiny kynout. Poté těsto znovu důkladně promíchejte, posypte trochou hladké mouky, zakryjte utěrkou a nechte kynout ještě alespoň 1 hodinu. Pak těsto znovu promíchejte, vytvarujte bochánek, položte ho na pečící papír na plech a nechte ho kynout ještě zhruba ½ hodiny. Před pečením těsto potřete vodou, podle chuti posypte kmínem a vložte ho do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Hotový chleba znovu potřete vodou a nechte jej vychladnout na drátěné mřížce.