Dietní chyby, které Češky v přechodu dělají, popisuje ve svém komentáři renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.
V posledních letech se informovanost ohledně menopauzy hodně zlepšuje, a nejen české ženy, ale i muži se více zajímají o zdravý životní styl. U Češek však stále pozoruji chyby v oblasti snižování hmotnosti, která se u řady z nich s nástupem menopauzy zvýší. Pořád se ještě setkávám se ženami, které drží takzvané hladové diety. Tedy hubnou tím, že jedí málo, nedostatečně, nebo vůbec a nedodávají tak tělu potřebné živiny, vitamíny a minerály. To následně vede k odbourávání svalové hmoty, která je hlavní aktivní spalovač energie v těle. Pak, když dietu ukončí, se tedy spaluje méně a naopak se ještě více ukládá, což vede samozřejmě ke známému jo-jo efektu. Přitom víme, že ženy s aktivnějším životním stylem a přiměřenou stravou s větším obsahem zeleniny a esenciálních mastných kyselin mívají průběh klimakteria mírnější.
Z vitamínů je vhodné doplňovat hlavně vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B, z minerálů pak zejména magnesium, zinek, selen a mangan. Pomůže také omezení příjmu kofeinu a udržování stabilnější hladiny glukózy v krvi. Toho lze docílit například častějším jedením menších porcí hodnotných potravin s nižším glykemickým indexem, ze kterých se cukr uvolňuje pomaleji. Je také dobré redukovat příjem takzvaných rychlých cukrů v podobě čokolády a jiných sladkostí, zejména na prázdný žaludek. Tyto jednoduché cukry sice organismus na chvíli „nakopnou“, ale v konečném důsledku hladiny sacharidů více rozkolísají.
Autor článku: MUDr. Pavel Turčan
Zdroj: lesensky.cz