Vitamínové a minerální doplňky stravy po padesátce

Ve vyšším věku roste potřeba některých vitamínů a minerálů a zároveň se zhoršuje jejich vstřebávání z přirozených zdrojů. O užívání vitamínových a minerálních doplňků stravy se však vždy poraďte s lékařem, protože i potravinové doplňky mohou ovlivňovat účinnost užívaných léků nebo mít vliv na různá onemocnění.

Americký Národní institut pro stárnutí http://www.nia.nih.gov/doporučuje poradit se s lékařem zejména o užívání následujících minerálů a vitamínů:

Vápník

Vápník je základním stavebním prvkem lidských kostí. Nedostatek vápníku ve výživě zvyšuje riziko osteoporózy a potřeba vápníku je zvýšená zvláště u žen po menopauze. Pokud není možné pokrýt doporučený příjem vápníku ze stravy, je vhodné využít doplňků stravy. Pozor však na příliš vysoké dávky vápníku, které by mohly způsobit onemocnění ledvin a omezit vstřebávání jiných minerálů, např. hořčíku nebo zinku.

Tab. 1: Doporučené denní dávky vápníku

Pohlaví

Věk

Doporučená denní dávka (mg)

Maximální bezpečná denní dávka (mg)

Ženy

51 až 70

1200

2000

Muži

51 až 70

1000

2000

Ženy i muži

71 a více

1200

2000

Zdroj: http://www.iom.edu/Reports/2010/Dietary-Reference-Intakes-for-Calcium-and-Vitamin-D/DRI-Values.aspx

Zdroje vápníku: mléko, mléčné výrobky, mák, mandle, lískové ořechy, sezam, fíky, brokolice, kapusta, sójové boby, mořské řasy, konzervované sardinky.

Vitamín D

Vitamín D je nutný pro správné vstřebávání vápníku v těle. Vitamín D se tvoří zejména v kuži při slunění. Pro dostatečný příjem vitamínu D postačí 10 až 15 minut na slunci nejméně dvakrát týdně. U starších lidí však tvorba vitamínu D nefunguje tak dobře jako v mladším věku a tak je obvykle vhodné doplnit vitamín D uměle, buď ve formě kapek nebo injekcí.

Tab. 2: Doporučené denní dávky vitamínu D

Pohlaví

Věk

Doporučená denní dávka (UI)

Maximální bezpečná denní dávka (UI)

Ženy i muži

51 až 70

600

4000

Ženy i muži

71 a více

800

4000

Zdroj: http://www.iom.edu/Reports/2010/Dietary-Reference-Intakes-for-Calcium-and-Vitamin-D/DRI-Values.aspx

Zdroje vitamínu D: Kromě slunění jsou jediným zdrojem vitamínu D rybí tuk a maso mořských ryb, dále v malém množství vejce a hovězí játra.

Vitamín B12

Vitamín B12 je nutný pro správnou funkci nervového systému a pro tvorbu červených krvinek. Ve vyšším věku se zhoršuje vstřebávání vitamínu B12 z potravy. Hlavními projevy nedostatku vitamínu B12 v těle jsou anémie, zmenšená citlivost v rukou a nohou, ochablost, ztráta rovnováhy, zmatenost.

Tab. 4: Doporučené denní dávky vitamínu B12

Pohlaví

Věk

Doporučená denní dávka (mg)

Maximální bezpečná denní dávka (mg)

Ženy i muži

51 a více

2,4

není stanovena

Zdroj: http://www.iom.edu/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/DRI_Vitamins.pdf

Zdroje vitamínu B12maso, ryby, vnitřnosti, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Vitamín B6

Vitamín B6 je nutný zejména pro tvorbu červených krvinek.

Tab. 4: Doporučené denní dávky vitamínu B6

Pohlaví

Věk

Doporučená denní dávka (mg)

Maximální bezpečná denní dávka (mg)

Ženy

51 a více

1,5

100

Muži

51 a více

1,7

100

Zdroj: http://www.iom.edu/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/DRI_Vitamins.pdf

Zdroje vitamínu B6brambory, banány, celozrnné výrobky, maso, vnitřnosti, pivovarské kvasnice, vejce.

 

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6

Beers, Mark H., MD. The Merck Manual of Health & Aging, USA: Merck & Co., Inc.