Ve vyšším věku roste potřeba některých vitamínů a minerálů a zároveň se zhoršuje jejich vstřebávání z přirozených zdrojů. O užívání vitamínových a minerálních doplňků stravy se však vždy poraďte s lékařem, protože i potravinové doplňky mohou ovlivňovat účinnost užívaných léků nebo mít vliv na různá onemocnění.
Americký Národní institut pro stárnutí http://www.nia.nih.gov/doporučuje poradit se s lékařem zejména o užívání následujících minerálů a vitamínů:
Vápník
Vápník je základním stavebním prvkem lidských kostí. Nedostatek vápníku ve výživě zvyšuje riziko osteoporózy a potřeba vápníku je zvýšená zvláště u žen po menopauze. Pokud není možné pokrýt doporučený příjem vápníku ze stravy, je vhodné využít doplňků stravy. Pozor však na příliš vysoké dávky vápníku, které by mohly způsobit onemocnění ledvin a omezit vstřebávání jiných minerálů, např. hořčíku nebo zinku.
Tab. 1: Doporučené denní dávky vápníku
Pohlaví |
Věk |
Doporučená denní dávka (mg) |
Maximální bezpečná denní dávka (mg) |
Ženy |
51 až 70 |
1200 |
2000 |
Muži |
51 až 70 |
1000 |
2000 |
Ženy i muži |
71 a více |
1200 |
2000 |
Zdroj: http://www.iom.edu/Reports/2010/Dietary-Reference-Intakes-for-Calcium-and-Vitamin-D/DRI-Values.aspx
Zdroje vápníku: mléko, mléčné výrobky, mák, mandle, lískové ořechy, sezam, fíky, brokolice, kapusta, sójové boby, mořské řasy, konzervované sardinky.
Vitamín D
Vitamín D je nutný pro správné vstřebávání vápníku v těle. Vitamín D se tvoří zejména v kuži při slunění. Pro dostatečný příjem vitamínu D postačí 10 až 15 minut na slunci nejméně dvakrát týdně. U starších lidí však tvorba vitamínu D nefunguje tak dobře jako v mladším věku a tak je obvykle vhodné doplnit vitamín D uměle, buď ve formě kapek nebo injekcí.
Tab. 2: Doporučené denní dávky vitamínu D
Pohlaví |
Věk |
Doporučená denní dávka (UI) |
Maximální bezpečná denní dávka (UI) |
Ženy i muži |
51 až 70 |
600 |
4000 |
Ženy i muži |
71 a více |
800 |
4000 |
Zdroj: http://www.iom.edu/Reports/2010/Dietary-Reference-Intakes-for-Calcium-and-Vitamin-D/DRI-Values.aspx
Zdroje vitamínu D: Kromě slunění jsou jediným zdrojem vitamínu D rybí tuk a maso mořských ryb, dále v malém množství vejce a hovězí játra.
Vitamín B12
Vitamín B12 je nutný pro správnou funkci nervového systému a pro tvorbu červených krvinek. Ve vyšším věku se zhoršuje vstřebávání vitamínu B12 z potravy. Hlavními projevy nedostatku vitamínu B12 v těle jsou anémie, zmenšená citlivost v rukou a nohou, ochablost, ztráta rovnováhy, zmatenost.
Tab. 4: Doporučené denní dávky vitamínu B12
Pohlaví |
Věk |
Doporučená denní dávka (mg) |
Maximální bezpečná denní dávka (mg) |
Ženy i muži |
51 a více |
2,4 |
není stanovena |
Zdroj: http://www.iom.edu/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/DRI_Vitamins.pdf
Zdroje vitamínu B12: maso, ryby, vnitřnosti, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Vitamín B6
Vitamín B6 je nutný zejména pro tvorbu červených krvinek.
Tab. 4: Doporučené denní dávky vitamínu B6
Pohlaví |
Věk |
Doporučená denní dávka (mg) |
Maximální bezpečná denní dávka (mg) |
Ženy |
51 a více |
1,5 |
100 |
Muži |
51 a více |
1,7 |
100 |
Zdroj: http://www.iom.edu/~/media/Files/Activity%20Files/Nutrition/DRIs/DRI_Vitamins.pdf
Zdroje vitamínu B6: brambory, banány, celozrnné výrobky, maso, vnitřnosti, pivovarské kvasnice, vejce.
Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6
Beers, Mark H., MD. The Merck Manual of Health & Aging, USA: Merck & Co., Inc.